Als zorgen
aandacht nodig heeft

 

Zorgbegeleiding

  • Je wordt ouder. Je lichaam loopt niet meer hetzelfde tempo als je hoofd zou willen. Of je hoofd doet andere dingen dan je zou willen. Ouderdom, geheugenproblematiek, dementie… Woorden die een andere betekenis krijgen nu ze intrede doen in jouw leven (of dat van je partner of ouder). Je redt jezelf nog, of misschien ook net wel niet, maar je zelfstandigheid en eigen regie zijn je een groot goed.
  • Je vader en moeder wonen nog zelfstandig. Met een keer in de week een hulp in de huishouding en de boodschappendienst van de supermarkt kunnen ze aardig vooruit. Maar, je ziet het rommeliger worden in huis. Post stapelt op, de inhoud van de koelkast is niet bij de datum. Signalen dat het toch niet meer gaat als voorheen. Hun netwerk wordt kleiner en ze doen steeds vaker een beroep op de kinderen. En hoe graag je dat ook zou willen, het lukt niet om wekelijks te komen en mee te gaan naar de bezoekjes aan artsen en ziekenhuis. Je woont ver weg, je hebt zelf een gezin, je werk laat dat niet toe…
  • Je bent ziek geworden. Dat heeft een hele impact op je leven. Je bent alleenstaand, of je kunt of wilt je naasten niet belasten met alles wat er speelt. Maar je wilt wel iemand die met je meegaat naar doktersafspraken. Iemand die meeluistert en wat besproken is voor je op een rijtje kan zetten. Iemand met wie je daarover kan sparren, om overzicht te krijgen en de keuzes te kunnen maken die bij jou passen.

Dit zijn een paar beschrijvingen van situaties die ik tegenkom. Die van jou (of je naaste) ziet er vast net weer anders uit. Logisch, want ieder mens en dus iedere situatie is anders.
Grote kans ook dat je van alles hebt gedaan om zelf tot een oplossing te komen, want dat past bij je. En toch lukt het niet zoals je graag zou willen.
Sommige situaties vragen om een helpende hand, en die wil ik graag voor je zijn. Je blijft in regie, maar hoeft het gewoon even niet alleen te doen.

Neem gerust contact op om jouw omstandigheden of vraag te bespreken, en te onderzoeken of ik je daarbij kan helpen. Aan een kennismakingsgesprek zijn geen kosten verbonden. Het is belangrijk dat jouw vraag en wij als persoon bij elkaar kloppen. Alleen dan kom je verder.

Hoe kan ik je helpen

Ik heb geen pasklaar antwoord en dat is maar goed ook. Want jij (of je naaste) staat graag zelf aan het roer. We zetten samen op een rijtje wat er nodig is, wat je wensen zijn en hoe dat het beste ingevuld kan worden. En ook wanneer, hoe vaak en hoe lang. Soms is dat een keer in de week, soms meerdere keren. Soms een paar weken, soms jaren. Net wat jij en de situatie nodig hebben. Maatwerk dus.

Cliënt aan het woord

Wat was het lastig om mijn ouders gedag te zeggen, om zelf op vakantie te gaan. We hadden alles goed doorgesproken met Paula, maar ik vond het toch best spannend. Ik ben zo gewend alles zelf te doen. Via het online zorgportaal kon ik op mijn vakantieadres meelezen hoe het met mijn ouders ging. Toen ik las hoe alles doorliep en hoe fijn ze het hadden, kon ik me overgeven aan het vakantiegevoel. Het was echt geweldig om zo zelf weer op adem te kunnen komen.

Vrouw (natuurlijk anoniem)

45 jaar, vermoeide mantelzorger

Cliënt aan het woord

Mijn zus heeft dementie en woont nog in haar eigen huis. Dat gaat, maar ze voelt zich wel vaak alleen. Erop uitgaan kan ze niet meer zelf, en mijn andere zus (80 jaar) en ik kunnen ook niet iedere dag naar haar toe. Wij zijn ook niet piep meer. De huisarts stelde voor of professionele begeleiding iets zou zijn, en zo kwamen we bij Paula uit. Ik dacht dat mijn zus dat niet zou accepteren, want “dat is niet nodig”, maar we wilden het wel proberen. Het contact was vanaf het eerste moment goed. Paula komt nu twee keer in de week twee tot drie uur. Zij houdt een oogje in het zeil, onderneemt actie als dat nodig is, doet gezellige dingen met mijn zus, en gaat bijvoorbeeld ook mee naar de huisarts of tandarts. Mijn zus is een stuk vrolijker sinds Paula komt. En voor ons is het een hele geruststelling.

Man (natuurlijk anoniem)

75 jaar, mantelzorger van zus

Mijn aanpak kent een aantal stappen:

  • Kennismakingsgesprek (vrijblijvend en voor mijn rekening)
    In een gesprek van een half uur kijken we naar jouw vraag en of mijn deskundigheid daarop aansluit. Belangrijk is dat we een klik hebben, zodat jij je op je gemak voelt bij mij en ik jou zodoende de beste hulp kan bieden.
  • Zorgbegeleiding
    We gaan verder in op jouw vraag en maken afspraken over de invulling qua werkzaamheden, tijden en duur. Iedere begeleiding ziet er dus anders uit, op maat, passend bij jou. Omdat omstandigheden kunnen veranderen kijken we steeds of de gemaakte afspraken nog passen, of bijgesteld moeten worden.
  • Afsluiting en evaluatie
    We kijken terug en vooruit. Hoe je kwam en hoe je verder gaat. En hoe je het geheel hebt ervaren. Ik leer ook graag van jou.

Wat levert het je op

Natuurlijk afhankelijk van je vraag:

  • Je hebt meer rust nu het thuis beter loopt.
  • Je voelt je gesteund.
  • Er is een last van je schouders, je voelt je opgelucht.
  • Je hebt weer tijd voor leuke dingen met je naaste.
  • Je voelt je gerust met het extra oogje in het zeil bij je ouders.
  • Het leven is gezelliger.
  • Je kunt er weer eens lekker op uit.
  • Levensvreugde, het is er weer.

Heb je vragen? Bel me gewoon. Ik geef graag duidelijkheid.

Wil je graag meer over mij weten, kijk dan eens op deze pagina.